Taustaa Irkasta

Taiteilija Irkka Wähätupa asuu ja työskentelee Oulussa. Aikaisemmin ennenkaikkea modernien taidetekstiilien luojana tunnettu, pitkiä aikoja myös Lappeenrannassa ja Tampereella asunut, Nokian Suoniemellä syntynyt taiteilija keskittyy tänä päivänä primitiivisten esinekollaasien työstämiseen – niissä mystiikka ja perinteinen käsityötaito lyövät kättä ja välillä leikittelevätkin keskenään. Usein esineet saavat Irkan töissä aivan uuden merkityksen. Myös symboliikalla on keskeinen merkitys Irkan töissä: niiden vaikutus on vahvistunut Ex Libristen-, logojen-, lippujen- ja kirkkotekstiilien suunnittelutyön kautta, jota Irkka on tehnyt yrityksensä Irkka-Designin nimissä jo vuodesta 1981 alkaen.

Irkan pienet, valkoiset maalatut tekstiilireliefit, jotka olivat haluttuja töitä 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa ovat jälleen palanneet takaisin Irkan työstettäväksi; symboliikka kuitenkin näyttelee niissä suurempaa osaa kuin ennen. Töiden aiheet Irkka ammentaa luonnosta, joka on ehtymätön ideapankki, mutta myöskin omat elämäntilanteet ja muutokset ovat olleet innoittajina. Mieltä arkarruttavat maailmantilanteet, sodat ja valtionpäämiesten tapaamiset ovat myös olleet inspiraation lähteenä. – Ylipäätään elämä itse ja sen erilaisten arvojen punnitseminen ovat suuria innoittajia.

Irkka Wähätupa
gsm +358 500 650 697
e-mail: irkkaw@gmail.com
Aarreaitta: Possilankatu 7, Lielahti, Tampere
www.irkka.net (taiteilijasivut)
www.irkka-design.com (yrityssivut)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>